Bang voor honden training

Basis

Bij de Bang voor Honden Training Basis gaan we eerst aan de slag zonder hond. En wordt je geleerd hoe je een hond op afstand al beter kunt leren kennen. Waarom je bang bent en waardoor dit eventueel is gekomen. Elke week wordt er huiswerk gegeven om in de komende week te oefenen.

Bij jonge kinderen is de eerste sessie max 1 uur. 15 minuten kennismaking en daarna de intake en alvast een oefening om mee aan de slag te kunnen. Deze Basis training wordt met hond pas geoefend wanneer de eerste aantal lessen met het gevoel van veiligheid zijn voltooid. Dit bepaald de trainster samen met de persoon die de training volgt en bij jonge kinderen samen met de ouders. Bij de Basistraining wordt alleen getraind met de trainster haar hond Baco. De sessies zijn bij jonge kinderen om de week. Dit om het te oefenen gedeelte ook echt te laten landen. Ook omdat we daar geen verplichting aan moeten hangen dat je honden hebt “moeten” zien om de oefeningen te ondergaan.

Na 4 á 5 lessen komt er een korte evaluatie. Vanuit daar wordt verder gekeken om over te gaan naar de training voor gevorderden.

Training met Baco is maximaal 30 minuten hond contact.

Gevorderden

Bij de Bang voor Honden Training Gevorderden gaan we verder met bijvoorbeeld honden van mensen waar het kind graag wil gaan spelen maar dit niet durft omdat ze daar een hond hebben.

Dan wordt door de trainster contact opgenomen met diegene van de hond en wordt er door de trainster beoordeeld wat voor een karakter de hond van de ander heeft. Wanneer het karakter van de hond als goed en veilig is beoordeeld kan de training verder gaan.

Hierbij is uiteraard goedkeuring nodig van de eigenaar van de hond.

De training voor mensen die bang zijn voor honden is zorgvuldig opgebouwd om de angst geleidelijk te verminderen en zelfvertrouwen op te bouwen in de omgang met honden. Hier zijn de hoofdlijnen van hoe de training eruitziet:

  1. Kennismaking en intake
    • Doel: Inzicht krijgen in de specifieke angst en persoonlijke situatie van de deelnemer.
    • Inhoud: Bespreken van de aard van de angst, doelen en verwachtingen voor de training, en uitleggen hoe het proces zal verlopen.
  2. Inzicht en educatie
    • Doel: Begrip ontwikkelen over honden en hun gedrag, waardoor irrationele angsten verminderd worden.
    • Inhoud: Basisinformatie over honden, zoals hun lichaamstaal en gedragskenmerken. Er wordt uitgelegd waarom honden bepaalde dingen doen, zoals blaffen of springen, en veelvoorkomende misvattingen worden besproken.
  3. Praktische oefeningen zonder hond
    • Doel: Stress verminderen en zelfvertrouwen opbouwen voordat er contact is met honden.
    • Inhoud: Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken om angstreacties te beheersen. Visualisatieoefeningen helpen om rustig te blijven bij de gedachte aan een hond. Ook worden rollenspellen uitgevoerd om te oefenen met situaties, zoals hoe je reageert wanneer een hond dichtbij komt.
  4. Geleidelijk contact met honden
    • Doel: Stapsgewijs wennen aan de aanwezigheid van honden in een veilige en gecontroleerde omgeving.
    • Inhoud: De deelnemer begint met het observeren van een rustige hond op afstand, en komt langzaam dichterbij (met een barrière ertussen). Er wordt gewerkt met een aangelijnde hond, en wanneer het comfortniveau toeneemt, kan de deelnemer de hond aanraken of ermee omgaan.
  5. Leren omgaan met onverwachte situaties
    • Doel: Voorbereiden op onverwachte ontmoetingen met honden in het dagelijks leven.
    • Inhoud: Oefeningen waarbij de deelnemer leert kalm te blijven wanneer een hond onverwacht verschijnt, zoals door rustig blijven staan, geen oogcontact maken, of rustig doorlopen. Deze trainingen duren maximaal een half uur per sessie.
  6. Nazorg en evaluatie
    • Doel: Ondersteunen bij het toepassen van de geleerde vaardigheden in het dagelijks leven.
    • Inhoud: Evalueren van de voortgang, successen bespreken en eventuele resterende uitdagingen aansteken. Er worden praktische tips en oefeningen meegegeven om het zelfvertrouwen verder te versterken.

Belangrijke aspecten:

  • De training is op maat gemaakt, aangepast aan het angstniveau van de deelnemer.
  • Veiligheid en comfort staan voorop; er wordt niets geforceerd.
  • Het tempo wordt bepaald door de deelnemer zelf, wat zorgt voor een persoonlijke en comfortabele ervaring.

Deze training biedt niet alleen een vermindering van angst, maar ook een toename van zelfvertrouwen en rust in het dagelijks leven.

Deze training wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

De kosten voor een hondentraining zijn €37,50 voor een half uur.

Voor meer informatie kun je de website raadplegen.

De hondentrainingen worden altijd individueel gegeven. Bij trainingen voor kinderen zijn de ouders altijd welkom om aanwezig te zijn, zodat zij het proces kunnen ondersteunen en inzicht krijgen in de voortgang van de training.