Identiteit en Zelfbeeld

Identiteit en Zelfbeeld

Identiteit: betekent eigenlijk Wie of wat ben ik. Weet ik wie ik ben? Leef ik naar mijn eigen wil en kunnen? Of streef ik altijd na wat een ander van mij vraagt. Je eigen identiteit leer je normaal net voor de puberteit stukje bij beetje kennen. Door bepaalde gebeurtenissen kan het zo zijn dat je identiteit wat verder verstopt zit. Dus dat het wat langer duurt voordat je deze vind. Dit kan mij sommige ook op latere leeftijd tot uiting komen dat er ergens iets in de weg heeft gezeten om je eigen identiteit te leren en te accepteren. Dit hoort dus niet alleen bij mensen die bijvoorbeeld twijfelen over hun geaardheid maar juist geldt dit voor iedereen. Wij gaan samen met jou kijken naar wie jij van harte bent. En of jij je (te) veel laat lijden door anderen of ook wel eens jou eigen plan trekt. En dat jij jezelf kunt identificeren als jezelf.

Wanneer je het dichtst vanuit jou eigen hart reageert en jezelf bent voelt het het best bij alles wat jij doet. Je regeert en reageert nl dan op intuïtie en niet op meningen en invloeden van anderen maar puur vanuit jezelf. Mede hierdoor kom je sterker over en voel jij je ook sterker.

Zelfbeeld: betekent wat vind jij van jezelf. Vind jij jezelf niets waard en geef jij jezelf een laag cijfer dan is de kans erg groot dat je een laag zelfbeeld hebt. Dit kun je op bepaalde momenten zelfs uitstralen. Wanneer jij jezelf fantastisch vind en je in alles goed bent en je bent meer en beter dan een ander kan het zelfs zijn dat je een laagzelfbeeld hebt. Je gaat dan tot in het extreme door een ander het idee te geven dat je ook fantastisch bent. Vaak zit daar dan iets achter. Bijvoorbeeld dat je anderen niet wilt laten merken dat je onzeker bent. Ook kan het zijn dat je dan zelfs een hoog zelfbeeld hebt wat wil zeggen dat je het zo ook werkelijk voelt en ziet.

Identiteit en Zelfbeeld zitten aan elkaar verbonden wanneer je het ene niet voelt of ziet zit er vaak bij de andere ook iets te vervelen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met mij op.