HSP en HSS coach

High Sensitive Person en High Sensation Seeker

Hooggevoelig Persoon en Hoge Sensatie Zoeker

HSP High Sensitive Person (Hooggevoelig Persoon) en HSS High Sensation Seeker (Hoge Sensatie Zoeker) zijn 2 van mijn specialismen. Ik ben het namelijk zelf.

Dit houdt bij mij in dat ik Hooggevoelig ben en dat betekent voor mij met mijn gevoel neem ik heel snel gevoelens, energieën en temperatuur verschillen waar. Dit maakt ook dat ik redelijk snel overprikkeld kan raken wanneer ik mijn gevoels grenzen niet goed bewaak. Terwijl dat ik als HSS nou juist prikkels nodig heb om te functioneren. Dus ben vaak opzoek naar prikkels waardoor ik aan de gang kan en wil blijven. Ook hierin moet ik dus aanvoelen wat ik wanneer nodig heb.

Hierbij gaan we opzoek naar je en energiebalans en je prikkelmanagement. Is dit in Balans zijn beide, HSP en HSS) een gave ipv een last.

Je leert je grens beter aanvoelen en aangeven en laat anderen niet meer zo snel over je grens gaan. En je leert steeds beter op je gevoel te vertrouwen.

Een HSP-coach is een coach die zich richt op het begeleiden van hooggevoelige personen (HSP’s). HSP staat voor Highly Sensitive Person en verwijst naar mensen die gevoeliger zijn voor prikkels uit hun omgeving en intensere emoties ervaren. De rol van een HSP-coach is om deze mensen te helpen beter om te gaan met hun gevoeligheid en deze als een kracht te zien in plaats van een last.

Wat doet een HSP-coach?
Een HSP-coach biedt begeleiding op maat aan hoogsensitieve mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met:

  • Zichzelf kunnen zijn: Het versterken van het zelfvertrouwen en het leren omgaan met de gevoeligheid.
  • Overprikkeling: Het leren omgaan met geluiden, drukke omgevingen of sociale interacties die stress veroorzaken.
  • Grenzen stellen: Het leren ‘nee’ zeggen zonder schuldgevoel en het bewaken van eigen grenzen.
  • Omgaan met emoties: Het begrijpen en reguleren van zowel eigen emoties als die van anderen.
  • Perfectionisme of faalangst: Het leren loslaten van onrealistische verwachtingen en het omgaan met de druk om perfect te zijn.
  • Energiebeheer: Het voorkomen van vermoeidheid door het oppikken van energieën van anderen en het vinden van een balans in het dagelijks leven.
  • Balans vinden: Het creëren van een evenwicht tussen rust en activiteit.

Hoe werkt een HSP-coach?
Een HSP-coach werkt met verschillende technieken om de cliënt te ondersteunen:

  • Inzicht geven: Begrip ontwikkelen van hoogsensitiviteit en de impact ervan op het dagelijks leven.
  • Praktische tools: Methoden zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness of time-management helpen om met prikkels en stress om te gaan.
  • Zelfvertrouwen opbouwen: Focus leggen op de kracht en unieke kwaliteiten van hooggevoeligheid.
  • Grenzen leren stellen: Oefeningen en strategieën om gezonde grenzen te stellen in relaties en werkomgevingen.
  • Bewustwording van triggers: Het herkennen van situaties die overprikkeling veroorzaken en het ontwikkelen van manieren om hiermee om te gaan.

Voor wie is een HSP-coach bedoeld?
Een HSP-coach is geschikt voor volwassenen, jongeren en zelfs kinderen die hoogsensitief zijn en:

  • Zich vaak overweldigd voelen door dagelijkse situaties.
  • Beter willen begrijpen hoe hun gevoeligheid werkt.
  • Hun gevoeligheid willen inzetten als een kracht.
  • Hulp zoeken bij persoonlijke groei of professionele uitdagingen.

De begeleiding van een HSP-coach is ondersteunend, oplossingsgericht en vaak laagdrempelig. Het is gericht op het vergroten van welzijn, veerkracht en levensgeluk, zodat hoogsensitieve personen zich beter kunnen aanpassen en floreren in hun omgeving

De kosten per training zijn dezelfde als de reguliere tarieven voor coaching. Voor een gedetailleerd overzicht van de tarieven kun je de website raadplegen.

Het coachingstraject begint meestal met 4 sessies om de impact van de begeleiding goed in te kunnen schatten. Afhankelijk van de voortgang en de behoeften van de cliënt, kunnen er eventueel meer sessies volgen. Het aantal sessies is dus flexibel en wordt afgestemd op de persoonlijke situatie en doelen van de cliënt.

Deze training wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Het is echter mogelijk om vergoeding aan te vragen via de gemeente onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Let op, de WMO-vergoeding geldt alleen voor volwassenen vanaf 18 jaar. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, kun je contact opnemen met je gemeente voor meer informatie over de aanvraagprocedure.